Haber Yazdır

KOLLEKTİF ŞİRKETLER, ADİ ORTAKLIKLAR VE ESHAMSIZ KOMANDİT ŞİRKETLER

“GERÇEK FAYDALANICIYA İLİŞKİN BİLDİRİM FORMU”

01.08.2022- 31.08.2022 TARİHLERİ ARASINDA GÜNCELLENECEKTİR

 

Sayın Üyemiz,

529 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Tebliği ile KURUMLAR VERGİSİ MÜKELLEFLERİ DIŞINDA KALAN diğer mükellefler ile diğer kişiler gerçek faydalanıcı bilgisini her yılın Ağustos ayı sonuna kadar Gelir İdaresi Başkanlığına bir form ile elektronik ortamda bildirmek zorundadır.

Kurumlar Vergisi mükellefleri dışında kalan; Kollektif Şirketler, Adi Ortaklıklar ve Eshamsız Komandit Şirketler ilk formlarını 31.08.2021 tarihinde vermişlerdi. Bu mükellefler güncellemelerini Geçici vergi beyannamesi ile yapamadıkları için 529 sıra nolu VUK Genel Tebliğinin 6. maddesinin (2) fıkrasına göre; Her yılın Ağustos ayı sonuna kadar Gelir İdaresi Başkanlığına bir form ile elektronik ortamda bildirmek zorundadır.

Bildirim Formunu;

a)-Kollektif şirketlerde şirketi temsile yetkili kimse veya ortak,

b)-Eshamsız komandit şirketlerde komandite ortaklardan biri,

c)- Adi Ortaklıklar adına en yüksek ortaklık Payına Sahip Kişi, vermek zorundadır.

Gerçek Faydalanıcıya İlişkin Bildirim Formu önceden olduğu gibi GİB İNTERNET VERGİ DAİRESİ sisteminden 31.08.2022 tarihine kadar verilecektir

Mükellefin GİB internet vergi dairesi şifresi kullanılarak giriş yapılır. Sayfa da açılan başlıklardan "Diğer Bildirim ve Bilgi Girişleri” menüsündeki “Gerçek Faydalanıcıya İlişkin Bildirim Formunu” doldurulur. Açıklayıcı bilgiler Formun “Gerçek Faydalanıcıya İlişkin Bildirim Formuna Ait Bilgiler” bölümündedir

Formda yer alan;

TÜRÜ: Mükellefiyet grubu seçilecek (Kollektif şirket / Eshamsız komandit şirket / Adi Ortaklık)

YILI: 2022

AY: AĞUSTOS

ÜLKE: T.C.

İl, ilçe ve Adres bilgileri ve formdaki ilgili alanlar doldurulacaktır.

 “Gerçek Faydalanıcı Bilgisi Bildirimi Formu”; SMMM, YMM, AVUKAT ve 529 Seri Numaralı VUK Genel Tebliğin 4 (2) tebliğde sayılan diğer kurum ve kişiler den GİB TARAFINDAN TALEP edilmesi halinde verilecektir.