Haber Yazdır

TÜRMOB - GİB Çalıştayı

“Dijital Dönüşüm Sürecinde Mesleğin Sorunlarının ve Geleceğinin Değerlendirilmesi”

 

TÜRMOB – GİB’in birlikte düzenlediği, “Dijital Dönüşüm Sürecinde Mesleğin Sorunlarının ve Geleceğinin Değerlendirilmesi” Çalıştayı TÜRMOB Genel Merkezi’nde gerçekleşti.

Çalıştaya; Gelir İdaresi Başkanı Bekir Bayrakdar, TÜRMOB Genel Başkanı Emre Kartaloğlu, GİB ve TÜRMOB yetkililerin geniş katılımıyla gerçekleşti.

GİB Başkanı Bekir Bayrakdar, burada yaptığı açılış konuşmasında, GİB olarak mesleğin sorunlarını ortadan kaldıracak tüm çalışmalara destek olacaklarını ifade etti.

Bayrakdar mesleki sorunların yanı sıra mesleğin geleceğinin şekillenmesi için yapılacak çalışmaların da çok önemli olduğunu vurguladı.

Bayrakdar, mali tatilin anlamlı bir hale gelmesi için çalışmalar yapılması gerektiğini belirterek, Avrupa'da bu uygulamanın başarılı olduğunu ve İdare ile eş güdümlü olarak çalışılması halinde mali tatilin uygulanabilir bir hale geleceğini söyledi.

TÜRMOB Genel Başkanı Emre Kartaloğlu burada yaptığı açılış konuşmasında, “TÜRMOB ve GİB arasında iyi bir işbirliği, diyalog var. Bugüne kadar başarılı çalışmalar gerçekleştirdik. Böyle bir çalıştay serisi başlatmak mesleğin sorunlarının giderilmesi ve mesleğin geleceğini şekillendirmek açısından çok önemli” dedi.

TÜRMOB Genel Başkanı Emre Kartaloğlu, her zorlukta GİB ile görüşme içinde olduklarını belirterek, bundan sonra da GİB’in mesleğin sorunlarının çözümü için ellerinden geleni yapacaklarına olan inancın tam olduğunu dile getirdi.

Kartaloğlu, Mali Müşavirlerin yoğun bir gündemi olduğunu bu yoğun iş temposunun içinde bazı maddelerin acil olarak düzeltilmesi gerektiğini söyledi.

Kartaloğlu, mesleğin çözülmesi gereken acil sorunlarını başlıklar halinde şöyle sıraladı;

“Geçici vergi dönemlerinde enflasyon düzeltmesi uygulanmamalıdır. Deprem bölgesinde mücbir sebep uzatılmalıdır. Mali Müşavirlik ücret tarifesi modernleştirilmelidir. Tahsilat sorunu çözülmelidir ve tahsil edilmeyen ücretin KDV’si ödenmemelidir. Mali Müşavirlik hizmetlerinde KDV indirilmelidir. Mali Tatil gerçekçi bir yapıya kavuşturulmalıdır. Beyan ve bildirimler sadeleştirilmelidir. Beratlama yerine zaman damgası kullanılmalıdır.”

Kartaloğlu, ayrıca Mali Müşavirlere Yeşil Pasaport verilmesi hususunda çalışmalar yaptıklarını ve bu çalışmalara GİB’den de destek beklediklerini ifade etti.

Çalıştay sonrasında TÜRMOB ve GİB yetkililerinden oluşan 4 farklı çalışma grubu oluşturuldu.

1.Çalışma Grubu: GİB sisteminde yaşanan sorunların ve çözüm önerilerinin değerlendirilmesi, beyan ve bildirimlerin sadeleştirilmesi hususunun görüşülmesi

2.Çalışma Grubu: İş yükünün ücretlendirilebildiği modern bir ücret tarifesine geçişin görüşülmesi, mesleki kalitenin artırılması ve haksız rekabetin sonlandırılması için GİB-TÜRMOB sözleşme entegrasyonunun ve iş hacminin dengeli dağılması için yapılması gerekenlerin görüşülmesi.

3.Çalışma Grubu: Mesleki sorumluluğun etkin hale getirilmesi ile disiplin cezalarının uygulanabilirliğinin artırılması hususunun görüşülmesi.

4.Çalışma Grubu: Dijital dönüşüm sürecinde vergi idaresinin ve mesleğin geleceğine yönelik tehdit ve fırsatların belirlenmesi ve atılması gereken adımların görüşülmesi.

Çalışma grupları önümüzdeki günlerde ilk toplantılarını gerçekleştirecekler.

 

Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB) ve Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) işbirliğiyle, Dijital Dönüşüm Sürecinde Mesleğin Sorunlarının ve Geleceğinin Değerlendirilmesi ile ilgili Milli Gazete haberi için tıklayınız.